Bedrijfsopvolging

Elke onderneming krijgt er ooit mee te maken: bedrijfsopvolging. Er kan een onverwachte situatie optreden, waardoor u uw bedrijf niet meer kan leiden. Maar u kan ook zelf het moment bepalen waarop u uw bedrijf wilt overdragen omdat u bijvoorbeeld met pensioen gaat. De opvolging van een bedrijf is een gecompliceerd proces en het is belangrijk dat dit zakelijk gezien goed verloopt.

Het is belangrijk de juiste stappen te volgen bij de start aan het lange proces van bedrijfsopvolging. Eerst moet er gekeken worden naar de verschillende mogelijkheden en moet u gaan nadenken over uw opvolger.

Vacatures

Begin tijdig met bedrijfsopvolging

Wanneer u als ondernemer niet meer aan het roer kan staan door onvoorziene omstandigheden of u kiest er zelf voor om een stapje terug te doen van uw onderneming, is het tijd om de bedrijfsopvolging in gang te zetten. De vraag wie u gaat opvolgen komt dan als eerste aan bod. Bij een familiebedrijf staat dit vaak al langer vast, het is dan ook erg belangrijk om opvolging tijdig te regelen. U wilt als ondernemer dat uw bedrijf door de juiste persoon wordt overgenomen. Het volledige proces van bedrijfsopvolging duurt lang en is niet binnen een jaar geregeld.
Daarnaast is bedrijfsopvolging een emotioneel proces. Uw onderneming voelt aan als uw kind dat u jarenlang heeft grootgebracht. En u wilt dat uw opvolger met veel liefde en respect het roer van u overneemt. Maar wie is er geschikt om uw bedrijf over te nemen en wordt diegene wel getoetst? Wilt u het volledige bedrijf overdragen aan uw opvolger of wilt u nog verbonden blijven aan het bedrijf? Hoe ziet u uw rol na de opvolging en bent u zelf helemaal klaar voor deze grote stap? Allerlei vragen die u in uw achterhoofd moet houden tijdens het complexe proces van bedrijfsopvolging.

Hulp bij bedrijfsopvolging

Het is belangrijk de juiste stappen te volgen bij de start aan het lange proces van bedrijfsopvolging. Eerst moet er gekeken worden naar de verschillende mogelijkheden en moet u gaan nadenken over uw opvolger. Wanneer bekend is wie dit wordt moeten er een aantal juridische en fiscale aspecten geregeld worden en moet uw opvolger de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de overdracht. Als laatste breekt het moment aan van de daadwerkelijke overdracht en kunt u met een gerust hart afscheid nemen van uw onderneming.

Bij De Ondernemingswaarde zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van de opvolging van (familie)bedrijven. Wij hebben jarenlange ervaring en helpen u graag bij de overdracht van uw bedrijf. Het is een emotioneel en lang proces dat u niet binnen enkele weken geregeld heeft, maar met de juiste begeleiding kunt u uw laatste werkzame jaren mooi afsluiten.

Bedrijfsopvolging is een emotioneel proces. Uw onderneming voelt aan als uw kind dat u jarenlang heeft grootgebracht. En u wilt dat uw opvolger met veel liefde en respect het roer van u overneemt.