MBI en MBO

Oftewel Management Buy In en Management Buy Out. Wat houden deze termen in? Wat is het verschil tussen deze termen? En hoe kan De Ondernemingswaarde u helpen op het gebied van Management Buy In & Management Buy Out. Wij vertellen het u graag.

Het kan voor een ondernemer best een verschil zijn of zij een MBI-er of een MBO-er de onderneming laten overnemen. De risico’s, gevolgen en het gevoel hierbij kunnen volledig anders zijn.

Ondernemingswaarde MBI en MBO financiele administratie interim

Management Buy In & Management Buy Out. Wat betekent het nou eigenlijk?

Eigenlijk zeggen de termen Buy In en Buy Out al veel, er zit dan ook een groot verschil tussen de twee. Bij een Management Buy In (MBI) kopen personen die nog niet bij uw organisatie betrokken zijn (een investeerder, een particulier of een combinatie hiervan) zich in uw onderneming in en kopen zij de aandeelhouders die de onderneming bezitten uit.

Bij een Management Buy Out (MBO) kopen de personen die al in uw organisatie werken (een mede bestuurslid, iemand van het managementteam, een van de medewerkers of een combinatie van deze personen) zich in uw onderneming in en kopen zij de aandeelhouders die de onderneming bezitten uit.

Het verschil tussen een MBI en een MBO uitgelegd

Bij een Management Buy In kennen de verkoper en de investeerder of particulier elkaar nog niet en de investeerder of particulier kent ook de organisatie en de werknemers nog niet (goed). Bij een Management Buy Out kennen de personen die de onderneming gaan kopen, de organisatie en de verkoper elkaar goed omdat deze personen al in het bedrijf werkzaam zijn.

Het kan voor een ondernemer best een verschil zijn of zij een MBI-er of een MBO-er de onderneming laten overnemen. De risico’s, gevolgen en het gevoel hierbij kunnen volledig anders zijn. Het is voor een ondernemer daardoor vaak aangenamer zijn onderneming te verkopen aan een MBO-er. De MBO-er kent het bedrijf goed, als ondernemer kent u de kwaliteiten van deze persoon en kunt u de persoon als ware testen. Aan de andere kant brengt een MBI-er nieuwe inzichten met zich mee en kan dezelfde (of betere) kwaliteiten en kennis hebben als iemand die al jaren in een bedrijf werkt. Daarnaast heeft u als ondernemer nog geen (emotionele) band met een MBI-er, dus mochten de onderhandelingen niet gaan zoals u gehoopt had, hoeft u niet met deze persoon samen te blijven werken. Maar met een MBO-er zal dit (vaak) wel het geval zijn.

Uit onze ervaring blijkt dat u als ondernemer bij zowel MBI als MBO behoefte heeft aan expertise en een sparringpartner om uw wensen en eventuele angsten te kunnen bespreken. Aangezien in beide gevallen een deel van uw organisatie overgedragen wordt. Hier leest u meer informatie over bedrijfsoverdracht. Naar verwachting zult u veel vragen hebben waar wij u, als De Ondernemingswaarde graag antwoord op kunnen geven. Wij ondersteunen u bij uw keuzes en begeleiden u door het gehele proces heen.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Uit onze ervaring blijkt dat u als ondernemer bij zowel MBI als MBO behoefte heeft aan expertise en een sparringpartner om uw wensen en eventuele angsten te kunnen bespreken.