Als ondernemer wil je graag plezier hebben in je werk, maar boven dat zijn de resultaten die je uit je onderneming haalt uiteraard ook van belang. Van belang om te groeien met je bedrijf, nog meer klanten te kunnen helpen en te investeren in de toekomst. Een van de manieren om meer inzicht te krijgen in je bedrijfsresultaten om deze vervolgens te verhogen, is door te gaan werken met een managementrapportage.
Meer inzicht in bedrijfsresultaten
Het doel van een managementrapportage is om meer inzichten te geven en besluitvorming makkelijker te maken. Veel ondernemers hebben een enorme passie voor hun bedrijf, maar wat er gebeurt op het gebied van financiën is een minder populair onderwerp. Toch is dit juist enorm belangrijk om bepaalde beslissingen te nemen. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je immers een knoop kunt doorhakken op basis van onderbouwde argumenten. Ook geeft dit je inzichten in de potentie van bepaalde activiteiten of investeringen en eventuele (onverwachte) klappen die het bedrijf op kan vangen.
Hoe krijg je meer inzicht in de zakelijke financiën?
Om dit inzicht te verkrijgen, maken we veel gebruik van een managementrapportage. In feite is dit niks anders dan een overzicht van de belangrijkste financiële gegevens en de stuurdata van een bedrijf. Door zaken zoals de voortgang, doelstellingen en andere belangrijke resultaten en prognoses te rapporteren blijft de directie binnen het bedrijf constant op de hoogte. Ook kan er worden teruggekeken naar verbetering, optimalisatie en waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn binnen een bedrijf. Om een bruikbare managementrapportage te maken is het belangrijk om niks achter te houden. Echt alles moet in kaart gebracht worden om een realistisch beeld te geven van hoe de organisatie ervoor staat. Daarnaast moeten de belangrijke zaken eruit springen.
Opbouw managementrapportage
In de managementrapportage zet je alle financiële inzichten op een rijtje en breng je de Kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) en doelstellingen naar voren. Bij deze rapportage is het niet alleen belangrijk om de huidige situatie te schetsen, maar ook om alvast vooruit te kijken om het bedrijf voor te bereiden op de toekomst. Zaken die in ieder geval meegenomen dienen te worden in de rapportage zijn:
- Resultaten -> zowel behaalde resultaten als de nog te behalen resultaten
- Begroting
- Samenvatting van financiën -> dit geeft een overzicht van de belangrijkste zaken zoals de behaalde omzet, budgetten en prognoses
- Doelstellingen en KPI’s
Het advies is om deze rapportage maandelijks, tweemaandelijks of per kwartaal op te stellen. Financieel inzicht is namelijk iets wat je moet blijven monitoren om het tijdig te kunnen bijsturen voor de meeste optimale bedrijfsresultaten.
Voordelen financieel inzicht
Naast het verduidelijken van besluiten, maakt financieel inzicht het doorhakken van knopen een stuk makkelijker tijdens bijvoorbeeld (directie)vergaderingen. Door de rapportage is het managementteam direct op de hoogte te brengen van de belangrijkste financiële ontwikkelingen en cijfers binnen het bedrijf. Dit maakt het voor iedereen die een beslissende medestem heeft om een onderbouwd standpunt in te nemen. Ook kan de analyse de basis vormen van het sturen op bepaalde KPI’s. Aandacht schenken aan financieel inzicht zorgt ervoor dat dit inzicht groeit. Een groeiend inzicht zorgt onder andere voor strategische keuzes wat het financiële plaatje ten goede komt. Het begint allemaal met inzicht waarna je vervolgens een strategie uitzet waar je heen wilt. Door deze cirkel te blijven volgen is een groeiend bedrijfsresultaat het duurzame gevolg. Je kunt immers bijsturen waar nodig.
Wil je meer weten over de inhoud van een managementrapportage of volledig ontzorgd worden hierin? Neem dan contact met ons op. Een van onze adviseurs kijkt graag met je mee.