Eerder schreven we al een blog over het verloop van een bedrijfsovername, hierin focusten we echter op de koper. Heb je deze nog niet gelezen, klik dan hier! Bij een overname is er natuurlijk ook altijd een verkopende partij, wat moet die allemaal op orde brengen voordat hij/zij het bedrijf kan overdragen? Kortom hoe verloopt een bedrijfsovername wat verkoop betreft?
Veel ondernemers staan er niet bij stil, maar bedrijfsopvolging is – wanneer het moment daar is – een van de belangrijkste stappen uit de carrière van een ondernemer. Wij adviseren dan ook om zo vroeg mogelijk te beginnen met het overdenken hiervan. Bij het opbouwen van het bedrijf moet je hier dus eigenlijk al rekening mee houden. Dit omdat er veel verschillende afwegingen gemaakt moeten worden, op financieel, fiscaal, organisatorisch, juridisch maar uiteraard ook op persoonlijk gebied die je beter meteen kunt maken in plaats van als het puntje bij het paaltje komt.
Oriëntatiefase bedrijfsovername verkoop
Net als bij de kopende kant van een bedrijfsovername komen er bij de verkoop ook meerdere fases aan bod. Deze zijn: de oriëntatiefase, de voorbereidingsfase, de overdrachtsfase en de invoeringsfase. Wanneer je je gaat oriënteren op de overdracht van jouw bedrijf is het slim om de wensen en eisen die je hebt op een rijtje te zetten. Probeer bijvoorbeeld eens concreet antwoord te geven op de volgende vragen:
- Op welke leeftijd wil ik het liefst mijn bedrijf overdragen?
- Is mijn bedrijf levensvatbaar genoeg voor een overname, is er voldoende toekomstperspectief?
- Wil ik het bedrijf over laten nemen door een familielid of juist door iemand erbuiten?
- Wil ik geleidelijk overdragen of ineens?
Al deze vragen hebben te maken met je toekomstige inkomensvoorziening en de fiscale en financiële gevolgen voor het bedrijf. Ook heeft dit een sterk verband met jouw persoonlijke gezondheid. Mocht je nog niet klaar zijn om je bedrijf volledig te verkopen dan zijn hiervoor ook mogelijkheden, als je hierover meer wilt weten neem dan gerust contact met ons op.
Voorbereidingsfase bedrijfsovername
In de voorbereidende fase is het van belang vast te stellen wat je daadwerkelijk wilt gaan verkopen, bijvoorbeeld alle activa en passiva of de aandelen van de vennootschap. Vervolgens dient een waardebepaling gemaakt te worden, dit is op meerdere manieren te doen: intrinsieke waarde, rentabiliteitswaarde of Discounted Cash Flow. Denk hierbij ook aan de waarde van het intellectueel eigendom. Het is belangrijk dat je je realiseert dat een waardebepaling slechts een richtlijn is. De werkelijke prijs of verkoopwaarde is afhankelijk van de wisselwerking van de markt en de vraag en het aanbod, maar uiteraard zijn de huidige mogelijkheden van financiering ook van invloed. Aangezien de waardebepaling een erg complex proces is waar veel bij komt kijken adviseren wij om dit altijd met een externe specialist (overnameadviseur) te doen.
Overdrachtsfase bedrijfsovername
Nu je weet wat het bedrijf waard is of je tenminste een richtlijn hebt, kan je aan de slag met de overdrachtsfase van de overname van het bedrijf. Dit begint met het opstellen van een profiel door een overnamespecialist. Let er hierbij wel op dat het belangrijk is dat dit een anoniem profiel is. Dit omdat je niet wil dat iedereen weet dat jij van plan bent om het bedrijf te gaan verkopen, dit kan voor onnodige onrust binnen het bedrijf zorgen, klantrelaties schaden en je concurrentiepositie verslechteren. Je kunt je bedrijf maar één keer verkopen dus laat je hierbij adviseren door een specialist!
Deze specialist kan jouw beoogde opvolger(s) zoeken, het is belangrijk dat je dit niet zelf gaat doen. Dit heeft weer te maken met het waarborgen van een stukje anonimiteit en discretie. Heeft een potentiële koper interesse? Laat deze dan altijd een geheimhoudingsovereenkomst tekenen. Wanneer je de getekende overeenkomst hebt ontvangen kun je een informatiememorandum verstrekken, met hierin een zo volledig mogelijk beeld van de activiteiten, verplichtingen en de sterke- en zwakke punten van de onderneming. Nog steeds geïnteresseerd? Dan volgt de onderhandelingsfase.
Onderhandelingsfase bedrijfsovername
Ook tijdens deze onderhandelingen over de overnamecondities is een overnameadviseur essentieel. Er zal namelijk stevig onderhandeld moeten worden, niet alleen over de overnamesom maar ook de condities daaromheen. Houd er rekening mee dat de koper net zoals jij zijn best hebben gedaan om een goede overnameadviseur in de arm te nemen. Komen jullie tot een overeenkomst, dan volgt er een intentieverklaring. Let op, dit is geen vrijblijvende overeenkomst maar een voorlopig bindende overeenkomst met een paar ontbindende voorwaarden. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op het nog door de koper uit te voeren Due Diligence-onderzoek. Tijdens dit onderzoek stelt de koper vast of de door jou gepresenteerde informatie de juiste is.
Alles goed verlopen? Dan sluiten jullie een definitieve overeenkomst waarin je ook de garantiebepalingen opneemt. Laat je hierbij door een vakjurist adviseren, er komen namelijk veel juridische valkuilen kijken bij een bedrijfsovername. Door het inschakelen van een professional kan je jezelf veel geld en zorgen besparen. Wanneer je helemaal uit-onderhandeld bent volgt een bezoekje aan de notaris, hier vindt de formele eigendomsoverdracht plaats met daarbij de betaling van de overnamesom.
Invoeringsfase bedrijfsovername verkoop
Nadat je het bedrijf hebt verkocht kun je niet direct je handen ervan af trekken. Je moet er rekening mee houden dat je nog een maand of meerdere maanden verbonden blijft aan het bedrijf. Je verantwoordelijkheden zijn weg, maar nu is het de bedoeling dat jij het bedrijf en haar medewerkers aan de koper introduceert en hem of haar ook inwerkt. Daarnaast dien je nog meerdere formaliteiten te regelen, zoals bij de bank en de Kamer van Koophandel. De termijn van deze ‘overdrachtsperiode’ spreek je vooraf af met de koper.
We hopen dat we met dit artikel iets meer inzicht hebben kunnen geven in het verloop van een bedrijfsovername wat de verkoop betreft. Wil jij hulp bij de overdracht van jouw bedrijf van een ervaren adviseur die jouw belangen snapt? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.